Вестник "Труд": Краси Балъков е сред бисерите на Бундеслигата

   Сподели
Вестник "Труд": Краси Балъков е сред бисерите на Бундеслигата

Красимир Балъков е един от бисерите в половинвековната история на Бундеслигата. Списание "Шпортбилд" направи класация за 50-те най-добри трансфери на немското първенство, което стартира през 1962 г. На 25-а позиция е поставена покупката на "Щутгарт" - два милиона евро на "Спортинг" за българския халф. Но ранглистата не е по големина на трансфера, а всички са на един пиедестал.

След грандовете "Байерн" и "Борусия" (Дортмунд) тимът на Бала е направил най-запомнящи се трансфери. Първият е на световния шампион от 1990 година Гуидо Бухвалд, дошъл от малкия тим на града "Щутгартер Кикерс" през 1983 г. и после спечелил две титли. Година след него по същата линия пристигна Юрген Клинсман, за да стане голмайстор на Бундеслигата и най-добър футболист за 1988-а.

В компанията на Балъков, Бухвалд и Клинсман е също Джоване Елбер, дошъл от "Цюрих". Българинът, Фреди Бобич и бразилецът създоха великото "магическо трио". Голмайсторът фигурира дори два пъти в класацията - заради трансфера си през 1997 г. в "Байерн", с който по-късно спечели четири пъти титлата и веднъж Шампионската лига. Последният бисер в 50-годишната селекция на "Щутгарт" е Карл Алгьовер, пристигнал също от "Кикерс" за 700 000 марки и изиграл 338 мача в Бундеслигата за големите "шваби".

Балъков е единственият от българите в престижната класация, въпреки че по негово време в Бундеслигата играха звездите от златното поколение Йордан Лечков и Петър Хубчев ("Хамбургер"), Емил Костадинов ("Байерн"), Даниел Боримиров ("Мюнхен 1860") и Златко Янков ("Юрдинген"). Като голям трансфер не е отчетено и привличането на Димитър Бербатов от ЦСКА в "Байер" (Леверкузен) за 2,5 милиона евро през 2001 г.
От финансова гледна точка най-големият удар на Бундеслигата сега играе във Висшата лига. През 2007 г. "Волфсбург" купи босненския нападател Един Джеко за четири милиона евро от "Теплице", а го продаде на "Манчестър Сити" за 37 милиона! Подобен хит на пазара е японецът Шинджи Кагава, новото попълнение на "Манчестър Юнайтед". Офанзивният халф на "Борусия" (Дортмунд) струваше 350 000 евро за "Гамба Осака", а бе изпратен на "Олд Трафорд" за 15 милиона.

Като инвестиция в бъдещето най-големият трансфер е на "Байерн" с привличането на Лотар Матеус от "Борусия" (Мьонхенгладбах).

Бившият селекционер на България стана седем пъти шампион с баварците и спечели Купата на УЕФА заедно с Костадинов, но загуби прочутия финал в Шампионската лига от "Манчестър Юнайтед" през 1999 г.






     « назад