SOS посланик

   Сподели
SOS посланик

КРАСИМИР БАЛЪКОВ -
10 ФИФА ПОСЛАНИК ЗА SOS ДЕТСКИТЕ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ 

„Посланик съм на една прекрасна идея - да се даде обич, сигурност и закрила на деца, загубили родители и роден дом. С моето име ще се опитам да подпомогна SOS Детски селища България. Колкото повече хора се присъединят към идеята, толкова по-добре."

През м. май 2008 г. се навършиха 10 години от обявяването на Красимир Балъков за ФИФА посланик на българските SOS детски селища. Този хубав юбилей бе повод да направим кратък преглед на дългогодишното добро приятелство между Краси и неговите малки и пораснали вече фенове от SOS детските селища в Трявна и Дрен.

Първата среща между децата от SOS селищата и Краси Балъков се състоя в резиденция „Бояна" през далечната 1996 година. Поводът  децата да се срещнат с футболните герои от САЩ - 1994 бе Денят на детето - 1 юни. Капитанът на българския отбор по футбол Краси Балъков веднага намери път към сърцата на малчуганите, така че номинирането му за ФИФА-посланик две години по-късно не бе изненада за никого. Краси с готовност пое мисионерската роля на посланик на добра воля, воден от желанието да помага на децата и младежите, обхванати в програмите на SOS Детски селища България; да популяризира дейността на SOS сдружението и да привлича нови приятели и дарители. 

За десет години не е имало случай Краси Балъков да се завърне в България след изтощителни мачове или тренировки и да не посети своите малки приятели. Трудно е да се изброят празници като Великден и Коледа, които Краси е посрещал в SOS детските селища Трявна и Дрен - толкова многобройни са те. Албумите в двете SOS селища са пълни със снимки, свързани с хубави спомени...

Множество са срещите на Краси и с младежите и девойките от SOS младежките домове - най-вече във Велико Търново. А разговорите са насочени към вълнуващи младите хора проблеми - за амбициите и трудолюбието, за постоянството и късмета, за наркоманиите, тютюнопушенето - теми, които Краси обсъжда и със собствените си деца в желанието си да даде съвет и да бъде полезен.

Красимир Балъков се числи сред най-щедрите индивидуални дарители на българската организация SOS Детски селища. С негово съдействие още в началото на 2002 г. по банкова сметка на организацията постъпва сумата от 18 000 евро. Сумата идва в резултат на проведен от Даймлер-Крайслер АД Германия турнир по футбол на малки вратички в закритата спортна зала в град Зинделфинген в близост до Щутгарт. Сумата се влага в изграждането на център за психо-педагогически консултации, компютърно обучение и приложни изкуства в SOS детско селище Трявна.

Месецът е май, годината - 2003. Грандиозен спектакъл на стадиона в Щутгарт отбелязва края на кариерата на Краси Балъков като активен футболист.  По време на събитието Краси събира огромна сума от 50 000 евро. На 18 октомври същата година, в присъствието на държавния глава по повод 10-годишнината на SOS детско селище Трявна Краси връчва чек с щедрото дарение, което съгласно волята му се насочва към изграждането на втория SOS младежки дом във Велико Търново.

Три години по-късно Краси Балъков става патрон на благотворителна кампания за набиране на средства под надслов „Някой те обича", насочена към набиране на средства за обзавеждане на SOS младежки дом. София. Старт на кампанията дава дарение в размер на 5 000 лева, лично внесени от именития футболист. Краси се снима в специален клип, посветен на кампанията, а благодарение на неговото активно съдействие набраната сума надхвърля 60 000 лева.

На 9 октомври 2008 г. SOS Детски селища България организира пресконференция по повод 15 години от официалното откриване на SOS детско селище Трявна. Официален гост на пресконференцията е  ФИФА-посланикът на българските SOS детски селища от 1998 година насам. Той получава юбилеен сертификат "10 години ФИФА-посланик" и специално изрисувана от децата от SOS детските селища топка в знак на благодарност.

Сертификатът се връчва от доц. д-р Росен Коларов, Председател на Управителния съвет на SOS Детски селища България: "Бих искал от името на SOS Детски селища България сърдечно да благодаря на г-н Балъков, който ни помага повече от 10 години. Продължителният ангажимент е това, към което призоваваме всички българи в нашите кампании, а г-н Балъков е успешният пример. Ние сме горди, че именно толкова успял и социално ангажиран гражданин стои зад каузата вече 10 години и вярваме, че примерът му ще бъде последван от голям брой сподвижници на идеята "SOS детски селища".






     « назад