Балъков: Браво на Кръстаич! Няма връщане назад

   Сподели
Балъков: Браво на Кръстаич! Няма връщане назад

Легендарният плеймейкър на „златното поколение“ български футболисти, достигнали до бронзовите медали на Световното първенство по футбол в САЩ, сподели пред в. „Тема спорт“, мислите си относно българския национален отбор по футбол и работата на новия селекционер Младен Кръстаич. Ето накратко какво каза Бала пред вестника:

„Независимо от анализи, мнения, критики и последващи резултати - няма връщане назад! Младите, младите, младите… Това са лидерите и трябва да продължим да залагаме на тях, за да трупаме самочувствие. Те ще стават все по-добри с всеки мач. Дори и да паднат, което е неизбежно, за тях има бъдеще. Стига обръщане на страниците.

Сега беше моментът да направим тази горда промяна – двата мача от Лигата на нациите срещу Гибралтар и Северна Македония, както и предстоящите мачове през ноември срещу Кипър и Люксембург. Имаме достатъчно футболисти, които редовно играят в четирите топ отбора у нас и ги виждаме на терена – Десподов, Недялков, Турицов, Филип Кръстев, Илиян Стефанов, Даниел Наумов. Навън вече имаме състезатели в силни първенства – Петко Христов (Специя), Валентин Антов (Монца), Илия Груев (Вердер). Да, някои от тях не се изявяват редовно, но ги има. Така е и с младите – все им липсва постоянство.

Браво на Младен Кръстаич за решението му, за повиквателните. В България може би само чужденец е способен да направи това. Познавам го добре от престоя му в Германия. Поетият от него курс трябва да продължи и наистина вратата за връщане трябва да бъде затворена. Тази философия и политика, която прокарва, трябва да се подкрепя и насърчава, тъй като дава надежда на младите български футболисти. Няма друг път за националите ни и моментът е подходящ. Нищо за губене, нищо към което да отидете.

Страхотно впечатление направи Илия Груев. Той е бъдещето на България. Познавам го добре, от времето, когато никой не мислеше, че ще бъде футболист. Мисленето му е много професионално дори на това ниво и е изненадващо как мисли. Само лош късмет може да го предпази от големия футбол. Пътят пред него е прав. Убеден съм, че няма да му се завие свят след този страхотен старт за него и България.

Познавам много добре манталитета на българския футболист, но сега изглежда различно. Да, ще има спадове, ще има амплитуди – надолу, после пак нагоре. Но да го разклатите – това е единственият правилен и истински начин. Виждаме накъде ни водят другите пътища.

Хората, които обичат футбола, трябва да стоят зад Кръстаич в създаването на новото лице на националния отбор. Разбира се, има и „футболни номера“. Ако играчите започнат да летят, замаяни, бързо трябва да бъдат приземени. Ние си имаме свои методи – кротко и тихо да ги върнем на земята“ – завърши легендата на националния отбор, Етър, Спортинг и Щутгарт.

 

 


     « назад