Красимир Балъков: В момента се намираме в дупка, от която търсим изход

   Сподели
Красимир Балъков: В момента се намираме в дупка, от която търсим изход

Легендарният халф на националния отбор по футбол Красимир Балъков, който бе и селекционер на тима, даде интервю за хърватския сайт jutarnji.hr, което вестник "Труд" публикува преди загубата на България с 1:2 от Хърватия в Доха. Според Балъков резултатът със сигурност не е на преден план...

- Миналата събота България загуби от Катар (1:2) в първата проверка в Доха. Реалност ли е този резултат или...?

- Във всеки случай, суровата реалност. За съжаление стигнахме до такава ситуация, че поражението от Катар не е изненада. Трябва да се изправим пред истината, защото през юни ще започнем да се състезаваме в група C на Лигата на нациите. За мен изпадането от група В беше голямо разочарование. Наредихме много слаби резултати през последните сезони. Състезанието върви напред, а ние явно спим. Ето защо е реалистично да се каже, че в момента се намираме в дупка, от която търсим изход. Ясно е, че България не може да прескочи стъпалата в този мач. Не можем да наваксаме всичко, което сме пропуснали през последните години. Може да нямаме екип от големи имена, но съм убеден, че можем да създадем селекция, която да се представи качествено като отбор, като уникално, хармонично цяло. Знаете какво е футболът, не винаги трябва да имате специални личности за отбор, за да постигнете забележителен резултат в крайна сметка... Северна Македония показа на всички как един отбор може да надвие друг от по-добри играчи от друга страна.

Днешна България се води от двама играчи, които все още нямат международна класа, но играят в националната лига. И тази подробност казва много...

- Десподов нападател на Лудогорец и халфът Тошко Неделев от Ботево. Според мен те са основните играчи, но ще се върна към същата история. Не можем да градим отбор върху отделни лица. Трябва преди всичко да направим подбор на играчи, които да компенсират липсата на най-високо игрово качество с отборен подход.

Твърде тежка ли е срещата с Хърватия за днешната България, която ще играе в група C на Лигата на нациите с Грузия, Гибралтар и най-голямата изненада от квалификациите за Световното първенство, съседи от Северна Македония? По-добре ли беше да изберете по-лесен противник в приятелски дуел?

- Не е много трудна задача, защото независимо от крайния резултат трябва да се играят мачове с по-силни съперници. С Хърватия ще получим по-ясна представа какво трябва да направим по-нататък. Първото ми желание е България отново да стане конкурентоспособна, да бъде национален отбор, който да играе равностойно с всички в Европа. Не можете да постигнете такава цел, ако не се претеглите много по-силно от себе си.

Преди 28 години България стигна до полуфинал на световното първенство в САЩ, водена от триото Стоичков – Лечков – Балъков. Днес за такова поколение може само да мечтае.

- Никой не казва, че България трябва да повтори такъв резултат, но не трябва да попадаме в ситуация, в която поражението от Катар е нещо нормално. Защото преди 10-20 години беше нормално лесно да победим Катар. Имахме тази сила, която междувременно загубихме.

Откакто Балъков напусна националния отбор, през последните 30 месеца се смениха още двама селекционери. Днес българите са начело на Ясен Петров, 53-годишен мъж, който е на изборен пост от януари миналата година. Той има пълен състав за Хърватия, но въпросът е какво може да направи в дуел с настоящите световни вицешампиони...

- Повярвайте ми, не е лесно да си селекционер на България. Ще се завърна на треньорската скамейка през лятото. Но кажи ми как върви Хайдук, това ме интересува. Играят ли в Осиек? Пожелавам им много късмет!






     « назад