Красимир Балъков: Надявам се този сезон да бъдем далеч от това, което бе през миналата година

   Сподели
Красимир Балъков: Надявам се този сезон да бъдем далеч от това, което бе през миналата година

Главният мениджър на „Етър“ Красимир Балъков даде специална пресконференция в Пресклуб „България“ в София преди началото на първенството в Първа лига. Легендарният български футболист сподели какви са проблемите с финансовото състояние в клуба и пожела успех на българските отбори в евротурнирите.

Балъков заяви, че вече са проведени разговори с местни бизнесмени и се надява на подкрепа от различни фирми.

“В България нещата стават бавно и трудно. Но вече има някаква база, на която да стъпим, установени са контакти и се надявам преговорите да завършат с успех. По-малките професионални клубове имат нужда от финансиране от държавата, за да плащат на треньорите си в детско-юношеската школа. Ние имаме 12 треньори в Етър, които понякога чакат седмици да си получат заплатите. Всеки месец се борим да си получим парите – не става въпрос за милиони, а за средни за страната заплати. Това не е нормално в ХХI век. Например в Швейцария държавата стимулира клубовете, които налагат в състава футболисти от своята школа. Мисля, че и у нас държавата трябва да помага по някакъв начин, може би чрез БФС или ПФЛ, за да имаме сигурни средства.Така ние пак ще продължаваме да търсим рекламодатели и спонсори, но ще искаме по-малки суми. Защото когато искаш по-големи средства, удряш на камък”.

Балъков бе категоричен, че и тази година основни фаворити за титлата ще бъдат отборите на Лудогорец, ЦСКА и Левски.

„Тази година очаквам по-интересно първенство. Само ЦСКА и Левски имат потенциал да оспорват първото място на Лудогорец, надявам се битката за титлата да се води до последните кръгове, но мисля, че в Лудогорец се работи много правилно, имат добра инфраструктура и ще продължат да доминират в шампионата“.

Той коментира и старта на българските отбори в евротурнирите. “Понякога първите кръгове в Европа са много трудни. Вече няма малки отбори. Например тимът на ФК Рига вече е в първенство, докато ЦСКА още не е. Трябва да стискаме палци всички български отбори да продължат напред. Във втория кръг вече ще имаме ритъм. С изключение на Левски, мисля, че в първите мачове другите български отбори си свършиха работата“.

Красимир Балъков подчерта, че през новия сезон целта на Етър ще бъде много по-рано да натрупа достатъчно точки и да не се бори до последно за оставане в Първа лига. Той бе категоричен, че всеки отбор, които няма финансово силен собственик, ще се бори за своето оцеляване.

„Ако се отървем от битката за оставането в Първа лига, ще бъде добре за Етър. Надяваме се, че ще бъдем далеч от това, което бяхме през миналата година“.

Накрая Балъков изрази своето мнение, че и България има заслуга за двете световни титли на Франция. Той припомни победата на родните национали срещу „петлите” на „Стад дьо Франс” през 1993 г. и как след този мач във Франция са направили сериозни промени във футбола, които им носят успехи до днес.






     « назад