Етърци ще положат цветя пред паметната плоча за 94-ата годишнина на клуба

   Сподели
Етърци ще положат цветя пред паметната плоча за 94-ата годишнина на клуба

94 години от основаването на „Етър“ се навършват днес. На 24 април 1924 г. тогава съществуващите клубове във Велико Търново се обединяват и е създаден „Етър“. „Виждайки, че разцеплението води до отслабване на футбола в града, основателите на МСК, макар и пръснати в 4 враждуващи помежду си клуба, решихме да си подадем ръка и в името на прогреса на футбола в града клубовете да се обединят. Събранието беше много бурно и масово посетено. Направени бяха три предложения за име на новия обединен клуб – “Янтра”, “Орлов връх” и “Етър”. След много горещи спорове клубът получи славянското име на река Янтра – “Етър”, което значи бързотечаща вода“, разказва в спомените си Никола Илиев.

През 2014 г. по повод на 90-ия юбилей бе открита паметна плоча на Факултета по изобразително изкуство, където е основан „Етър“. Оттогава всяка година на 24 април там се събират етърци и полагат цветя.

По този начин отново ще отбележи годишнината „Етър ВТ“ . Ръководството на клуба и главният мениджър Красимир Балъков ще поднесат цветя пред плочата днес в 19:24 ч. Символичният час бе предложен от феновете, които също ще присъстват и поднесат цветя. После от 19:30 ч. в Клуб Седем предстои представяне на документалния филм „Виолетови шампиони“, посветен на шампионската титла на „Етър“ през 1990/1991 г.






     « назад