Краси Балъков в крак с новата вълна в немския футбол

   Сподели
Краси Балъков в крак с новата вълна в немския футбол

Интензивна и натоварена е програмата, която предстои на бронзовия медалист от Световното в САЩ през 94-та Красимир Балъков. Плеймейкърът на "златното поколение" действа по германски метод и вече е подредил ангажиментите си с хоризонт до средата на 2017 година, когато е финалът на първенството в Бундеслигата.

През последните месеци Балъков изгледа на живо много двубои от различните дивизии на Бундеслигата. Той бе на мача между ФСВ Франкфурт и лидерът в есенното класиране на трета лига Дуисбург, където треньор е бившият му помощник в Черноморец, Хайдук и Кайзерслаутерн Илия Груев, а в екипа работи и друг българин – Йончо Арсов. Седмица по-късно Бала бе гост на своя съотборник от Щутгарт Фреди Бобич и донесе късмет за победата на отбора на Айнтрахт воден от Нико Ковач, срещу претендента за шампионската титла Борусия Дортмунд с 2:1. След  двубоя Краси разговаря по спортно-технически въпроси с ръководството на тима. Интересното в случая е, че Айнтрахт, който през миналия сезон се бореше за оцеляване в Бундеслигата, сега е четвърти, като показва не само резултатна игра, но и модерна визия на терена. След този двубой легендата на Щутгарт  присъства и на срещата между неговия бивш клуб и Хановер, които са основни претенденти за завръщане в Първа Бундеслига.

След Нова година Балъков продължава с интензивната си програма, която включва практика през януари в Испания или Португалия, където ще присъства на предсезонната подготовка на няколко германски клуба. Благодарение на своите отлични контакти с Райнер Витмайер, помощник на Краси в Грасхопър Цюрих и Санкт Гален, а сега асистент в Херта на Пал Дардай, през март Балъков ще бъде в продължение на 10 дни в Берлин, където отблизо ще следи тренировъчния процес в берлинския тим. За поредна година футболистите от столицата на Германия се представят на ниво и съвсем закономерно заемат третото място в Първа Бундеслига. За този период са предвидени и два мача на отбора, които Балъков ще проследи – на 11-ти с Борусия Дортмунд и седмица по-късно гостуване на Кьолн.

След практиката в Херта Балъков ще усъвършенства своите познания в треньорската работа във втория в класирането на Бундеслигата след полусезона, тимът  на новака РБ Лайпциг.  Там човекът, който има тежката дума е един от бившите наставници на Краси в Щутгарт, сега спортен директор на Лайпциг Ралф Рангник. Под негово ръководство и това на треньора Ралф Хасенхютл, доскорошният отбор от второто ниво на немския футбол се превърна в хита на лигата, който играе модерно и много ефективно и неслучайно наруши за няколко кръга хегемонията на Байерн Мюнхен. Освен това в Лайпциг смело се налагат млади футболисти, на които ще се разчита много и в бъдеще. След разговори с Рангник, Краси се е договорил да присъства на подготовката на отбора от Лайпциг за 10 дни във времето, когато има прекъсване на първенствата в Европа заради световните квалификации на националните отбори от 20 до 31 март.

За края на месец април и началото на май е предвиден едноседмичен престой във Франкфурт, където Краси ще проследи  подготовката на Айнтрахт, в който спортен директор е съотборникът му от Щутгарт Фреди Бобич, с когото Бала работи заедно и в Бургас. Там той ще има възможност отблизо да се запознае с начина на работа на братята Ковач.

По повод напрегнатата си програма Балъков смята, че отборите които е избрал да наблюдава са сред тези, които определят „новата вълна“ в развитието на немския футбол. Според него те играят разкрепостено, използват нови концепции и това явно води до добри резултати в изключително трудното и натоварено първенство на Германия.

След края на сезона любимецът на феновете на Спортинг, Щутгарт и националния отбор на България, ще бъде на разположение за нови предизвикателства в треньорската професия.  

 

 






     « назад